Peugeot


Tip Societate pe actiuni
subsidiar al PSA Peugeot Citroën
Fondată 1882
Sediu Franța Sochaux, Franța
Oameni cheie Christian Streiff (CEO),
Jean-Pierre Ploue (Șef proiectant)
Industrie Automobile si camioane


Cifra de afaceri 56.3 miliarde (2005)
Profit net 1.0 miliarde (2005)
Angajați 207,200 (2005) PSA Group


Website Peugeot.com

Istoria  Peugeot

    Stabilita in sudul Frantei inca din secolul al 15-lea, familia Peugeot detinea mari intinderi de pamant, pe care in veacul al 18-lea a ridicat mori de vant si a dezvoltat afaceri in domeniul tesaturilor, filaturilor si moraritului. Tinutul Montbeliard, situat la granita dintre Elvetia, Alsacia si Franche-Comté, se bucura de resurse hidrografice abundente si de forta de munca industriala calificata. Acesti factori aveau sa determine amplasarea si a altor locatii industriale. In 1810, fratii Jean-Pierre si Jean- Frédéric Peugeot au transformat o moara intr-o otelarie si fabrica pentru producerea de lame pentru fierastraie; astfel a fost creata compania Peugeot Bros. Acesta reprezinta adevaratul debut industrial al familiei Peugeot. 


   Familia Peugeot şi-a demonstrat spiritul de întreprinzători încă din secolul 18. În 1842 ei au început să producă maşini de măcinat cafea piper şi sare iar mai târziu şi-au crescut portofoliul cu schelete metalice uşoare pentru rochii tip crinolină, schelete pentru umbrele, lame pentru fierăstraie şi, mai târziu, biciclete.
 In 1858 s-a inregistrat oficial marca Leului, activitatile au capatat un caracter din ce in ce mai pronuntat industrial si s-au diversificat: se fabricau unelte pentru diferite tipuri de activitati, ustensile casnice, inclusiv renumitele rasnite de cafea, razboaie de tesut si diverse alte obiecte, inclusiv arcuri pentru crinolinele in stilul celui de al doilea imperiu. Prin munca asidua si capacitati inovatoare, Peugeot si-a creat renumele pentru calitatea si robustetea produselor sale.
  


    1849-1915


 ARMAND PEUGEOT
 
    In 1885, Armand Peugeot incepe producerea de biciclete la fabrica din Beaulieu. Tot el prezinta prima tricicleta actionata prin forta aburilor la Expozitia Mondiala de la Paris din 1889. Aceste evenimente fac din Peugeot unul dintre pionierii automobilului. Anul urmator, Peugeot inlocuieste propulsia aburului cu cea pe benzina.    In 1896 a fost fondata o noua companie, "Société des Automobiles Peugeot", dedicata exclusiv producerii de automobile. In acelasi timp, compania "Sons of Peugeot Bros" si-a continuat activitatile devenite traditionale: producerea de unelte, biciclete si motocicluri usoare, iar in perioada 1905 - 1915 a fabricat si o gama de vehicule utilitare usoare sub denumirea de "Peugeot Lion".
    In 1910, cele doua firme au fuzionat, rezultand "Société Anonyme des Automobiles et Cycles Peugeot". Din acel moment, familia s-a lansat pe piata emergenta a automobilelor.
 Designul aerodinamic, simbol pentru o intreaga epoca, va influenta designul auto pana la al doilea razboi mondial. La Peugeot, punctul culminant a fost reprezentat de lansarea modelului 402 in 1935. 


Peugeot 402 - 1935
  
 Armand Peugeot a devenit interesat de automobile după ce l-a întâlnit pe Gottlieb Daimler, acesta convingândul că e o afacere profitabilă. Primul automobil Peugeot, un triciclu propulsat de un motor cu aburi, a fost produs în anul 1889 în doar patru exemplare. Motoarele cu aburi erau grele şi necesitau o încălzire îndelungată. În 1890 Armand Peugeot se întâlneşte din nou cu Gottlieb Daimler dar şi cu Emile Levassor, după care construieşte o maşină cu motor cu combustie internă alimentat cu petrol, motorul fiind construi de Panhard după o licenţa Daimler. S-a dovedit a fi una dintre cele mai sofisticate maşini ale vremii.


 Au urmat mai multe maşini, producţia crescând de la an la an (29 în 1892, 40 în 1894, 72 în 1895, 156 în 1898, 300 în 1899). Peugeot este primul producător care pune cauciuc pe roţile maşinilor sale, mai întâi solid apoi pneumatic.
 Peugeot a făcut pionierat şi în sporturile cu motor. În 1894 participă la raliul Paris - Rouen cu 5 maşini ocupând locurile 2, 3 şi 5, iar în 1895 participă la raliul Paris-Bordeaux cu 3 maşini care sunt învinse de maşinile Panhard din cauză că maşinile Peugeot erau echipate în premiera cu anvelope pneumatice Michelin care s-au dovedit a fi prea puţin rezistente.
 În 1896 Peugeot produce primul motor propriu. Acesta era un bicilindru de 8 CP ce a fost pus mai întâi în spatele unui Peugeot Type 15 apoi în faţa unui Peugeot Type 48. La scurt timp motorul este acoperit de capotă iar Peugeot Type 36 este echipat cu un volan. Maşinile Peugeot încep să semene cu maşinile moderne.
  In 1896 Armand Peugeot se rupe de afacerile familiei şi creează propria companie: Societe Anonyme des Automobiles Peugeot, şi construieşte prima fabrică numai pentru automobile. Cele 300 automobile Peugeot vândute în 1899 reprezentau un sfert din vânzările din Franţa.
 În 1901, la salonul de la Paris, Peugeot prezintă modelul Bebe. Acesta era echipat cu un motor într-un cilindru de doar 652 cc ce dezvolta 5 CP şi era desenat într-un stil mai puţin conservator.

Peugeot  Bebe  1901

  În anul 1902 Peugeot participă la raliul Paris-Viena cu 3 maşini cu motoare de 11 322 cc ce dezvoltau 50 CP. Din cauză că una din maşini termină pe locul 19 si celelalte două nu ajung la final, Peugeot decide să nu mai participe la curse.
  Din 1903 Peugeot produce şi motociclete şi tot în acest an jumătate din maşinile vândute în Franţa erau Peugeot.
  În 1907 Peugeot produce primul motor cu 6 cilindri. Gama de motoare oferită era diversă, cu cilindree de până la 6 litri şi cu 2, 4 sau 6 cilindri. Tot în acest an se deschide fabrica de la Sochaux, acesta devenind principala fabrică Peugeot.
  În 1912 Peugeot decide să se întoarcă în lumea curselor cu un echipaj de 3 piloţi-ingineri. În loc să folosească maşini de curse uşoare sunt folosite maşini de tip grand touring cu motoare de 7,6 litri şi 4 supape pe cilindru. Cu o medie de 110 km/h o maşină Peugeot cîştigă Raliul Franţei în ciuda unei priri de 20 de minute datorată unei defecţiuni a cutiei de viteză. În mai 1913 Peugeot câştigă cursa de la Indianapolis cu o viteză medie de 122,2 km/h şi o viteză maximă de peste 150 km/h. Tot în 1913, la Raliul Franţei, Peugeot participă cu un motor de 5 655 cc cu cinci cilindri în linie ce beneficia de foarte multe inovaţii ce apoi vor deveni standard pe toate vehiculele de curse şi nu numai. În ciuda unui accident tragic din teste, în care a murit unul din piloţii Peugeot, cursa este câştigata detaşat iar Peugeot devine primul constructor care câştigă cursa de două ori consecutiv.

  
 În timpul Primului Război Mondial Peugeot se vede nevoit să transforme fabricile şi devine unul dintre cei mai mari producători de arme şi vehicule militare, de la biciclete la tancuri.

 

1960 pana in prezent

     In 1960, Peugeot a devenit, dintr-un producator specializat, unul general: de la limuzine clasice la modele de mic litraj. Anul 1974 consemneaza preluarea firmei Citroen de catre Grupul Peugeot. Achizitia a fost finalizata abia in 1976 si astfel a luat nastere un grup auto cu doua marci diferite.
     A doua criza a petrolului din 1978 a provocat o criza si in industria auto, ce a urmat celor trei decade de avant. Peugeot a hotarat ca singura solutie o reprezinta adaptarea fara intarziere la un mediu in profunda schimbare. Acest demers a presupus viabilizarea pe termen lung a afacerii si mentinerea statutului sau de independenta. Preluarea filialelor europene de la Chrysler, impreuna cu aventura Talbot, au zdruncinat soliditatea companiei la inceputul anilor '80. Succesul modelului 205 alaturi de o restructurare organizationala majora au readus Peugeot pe calea succesului.
     1997 reprezinta anul celei de a doua reorganizari majore, prin adoptarea unei politici cadru si prin folosirea partajata a echipamentelor industriale de catre Peugeot si Citroen. Fiecare marca si-a pastrat denumirea, personalitatea si reteaua de distributie. Tot acum a demarat si o actiune vasta pentru reintinerirea gamei, incepand cu 206, urmat de 607, apoi 307, si, mai recent, 407.
 
     Istoria leului

Sigla Peugeot in 1847    1847
    Primul leu avea legatura cu realizarea de lame pentru fierastraie si produse de otelarie. El simboliza trei calitati ale fierastraielor Peugeot: duritatea dintilor, flexibilitatea lamei si viteza taierii. In 1850, imaginea leului a aparut pentru prima data alaturi de denumirea firmei "Peugeot Bros". Folosit initial ca marcaj pe lamele fierastraielor, acest logo a fost inregistrat in 1858 si va continua sa ramana multi ani de acum incolo pe uneltele fabricate sub marca.

Logo-ul Peugeot din 1889     1889     1889 reprezinta un reper istoric pentru marca, prin lansarea primului vehicul cu denumirea Peugeot: un triciclu, rezultat al cooperarii dintre Leon Serpollet, expertul in propulsia prin forta aburilor, si Armand Peugeot. Leul este si astazi reprezentat pe unelte si biciclete. Pe de alta parte, imaginea leului lipseste de pe primele masini produse intre 1890 si 1905, Pentru marcarea acestora, Armand Peugeot, fondatorul companiei Automobiles Peugeot, a folosit cuvintele "Automobiles Peugeot" imprimate pe radiatoare. Intre anii 1905 si 1915, automobilelor "Lion Peugeot" construite de catre Peugeot Bros. le era atasata o emblema cu profilul unui leu. 

     1910     In urma fuziunii activitatilor de producere a bicicletelor si de construire a automobilelor, noua companie "Automobiles et Cycles Peugeot" a folosit pentru identificare cuvantul PEUGEOT. Pentru anumite modele, se foloseau "lei neoficiali": leul Baudichon (1923) si leul Marx (1925), numiti astfel dupa sculptorii care i-au realizat, reprezinta veritabile opere de arta. Abia in 1933, capotele modelelor iesite din uzina erau ornate cu un leu realizat sub o infatisare mai apropiata de reprezentarea de astazi.

     1948     Leul heraldic a aparut pe modelul 203, reprezentat ridicat pe picioarele din spate, in acord cu postura familiara a leului de pe emblema regiunii Franche-Comté, locul de nastere al afacerii Peugeot.

    1965    Dupa ce a devenit societate pe actiuni sub denumirea de Peugeot S.A., marca si-a schimbat logo-ul: a fost retinut numai capul de leu proiectat pe un suport triunghiular. Dupa trei ani, capul de leu este incadrat intr-un patrat, rezultand semnul de marca folosit si astazi. In acelasi timp, pe grila de radiator se regasea si leul heraldic.
Logo-ul Peugeot in 1976
    1976    In 1976, o noua structura, compania pe actiuni PSA Peugeot-Citroen, reuneste cele doua marci, Peugeot si Citroen. Apoi, Grupul a achizitionat Chrysler Corporatin. Aceste evenimente aveau sa afecteze identitatea marcii Peugeot. Pentru a-si consolida imaginea, Peugeot a revenit la leul heraldic, sub un design rafinat, asa-numitul "Lion fil". Cel mai bun ambasador al acestei noi identitati vizuale avea sa fie modelul 205, un succes de vanzari incepand cu anul 1983.

   1998   Identitatea vizuala a Peugeot cunoaste o noua schimbare: adaugarea la scara a picioarelor leului va contribui la consolidarea impresiei de putere si echilibru; ochii albastri si patrunzatori simbolizeaza viziunea pe termen lung a marcii. Leul, acum intreg si cu suprafata metalizata, astfel incat sa corespunda valorilor marcii (siguranta, dinamism, estetica), este inclus in designul celor mai recente modele.

     2002     Numit acum "Blue Brand", logo-ul este schimbat din nou, pentru o mai buna reflectare a ambitiilor marcii Peugeot. Redat tot in intregime si metalizat, cu albastrul insotit de negru, pentru a reda umbra leului. Echilibrat ca forma si proportii, logo-ul si Marca auto sunt de acum indivizibile, pentru ca unitatea creeaza putere.

  Câteodată o maşina extraordinară se lansează pe neaşteptate, fără să ţină cont de tendinţele vremurilor, şi care va deveni o clasică odată cu trecerea timpului. Cine se aştepta ca dintr-o berlină de familie să iasă un extraordinar de frumos coupe? 406 Coupe a fost adesea asemănat cu un Ferrari 456 GT, şi nu întâmplator, designul fiind semnat de Pininfarina, acelaşi designer care abia terminase de desenat 456 GT. Cei de la Peugeot au realizat că succesul reintrarii lor pe piaţa coupe-urilor depindea de calitatea de a-l lăsa fară respiraţie pe privitor. Poate unii au susţinut că 406 Coupe nu oferă senzaţii extraordinare la volan (cu toate că Top Gear l-a apreciat la acelaşi nivel cu BMW seria 3 şi peste Mercedes CLK), că poate interiorul era prea “made in France”, dar toate imperfecţiunile i-au fost iertate datorită designului caroseriei.
  Peugeot şi Pininfarina colaborau încă din anul 1951. Atunci Peugeot a decis ca 403 să fie desenat în afara departamentului de design propriu. Peugeot voia un stil modern şi distins, prin urmare nu a fost un accident faptul ca a apelat la Pininfarina, care se bucura de faimă internaţională datorită stilului ce îmbina clasicul cu inventivitatea şi personalitatea.
   Noua berlină 403 a intrat pe piaţă in 1955 şi a fost un succes mai mare decât se aştepta Peugeot, vânzându-se peste un milion de exemplare, o cifră inimaginabilă la acea vreme. Parteneriatul dintre Peugeot şi Pininfarina era total neobişnuit în lumea producătorilor auto, asta întâplându-se cu mult înainte ca astfel de colaborări să devină o modă în Europa. Parteneriatul a avansat într-un mod care a surprins toată lumea auto, Pininfarina începând să producă automobile pentru Peugeot. Acestea se adresau unor segmente de nişă, coupe-uri sau decapotabile. Pininfarina producea caroseriile care apoi erau trimise catre Peugeot unde erau montate motoarele, transmisia, etc. Generaţii de maşini s-au născut datorită acestei colaborări: 404, 204, 504, 205, 306 până la multapreciatul 406 Coupe. Pe lângă toate acestea, o mulţime de alte cercetări sau prototipuri au fost realizate de Pininfarina pentru Peugeot.
Cu proiectul 406 Coupe, parteneriatul dintre Peugeot şi Pininfarina a luat alte dimensiuni. Pentru prima dată, Peugeot a avut încredere şi designerul italian a luat asupra sa toate responsabilităţile legate de industrilizarea proiectului şi respectarea standardelor, în special ale celor de calitate. Astfel Pininfarina a fost stimulat sa-şi ducă creativitatea la un alt nivel, nivelul necesar pentru a da o formă emoţiilor de pe planşa de desen.
  “Pininfarina Studi e Ricerche” a început prima fază a studiului de design în iunie 1992, când au fost relizate mai multe machete la scară, diferite ca dimensiuni si design lateral. Primele doua modele realizate la scara 1:1 au apărut foarte repede, în septembrie 1992. Deja se întrezărea designul final şi în curând au fost realizate doua modele din plastic, vopsite şi cu mult mai multe detalii. Macheta prezentată în aprilie 1993 arăta aproape identic cu ceea ce va fi macheta finală din ianuarie 1995. Păstrarea şasiului, permitea obţinerea unui coupe sportiv cu un interior aproape la fel de spaţios ca al berlinei.
  Pe plan general, există o oarecare asemănare cu 504 Coupe, alt produs Pininfarina. E mai evidentă la laterale, la linia aripii şi la geamul din spate, plat, căzut, cu laturile înclinate, care accentuează a treia curbură a maşinii. Aceasta, împreună cu alte detalii, este o impresie vizuală care fac legătura cu maşinile coupe Peugeot din trecut.
  Înăuntru, spaţiul este ospitalier şi sportiv, dar cu siguranţă diferit de cel al berlinei. Pe lângă noul volan şi schimbător de viteze care combină pielea şi metalul, găsim elemente de detaliu care nu sar în ochi la prima vedere, dar contribuie esenţial la ambianţă.
  Importanţa pe care Peugeot o acordă întoarcerii la coupe este subliniată de faptul că, deşi maşina se trage din familia 406, este concepută şi realizată ca o maşină nouă.   De fapt, 406 Coupe împarte cu berlina doar podeaua, o parte din mecanică şi motorizările de top.
Pentru ca noul model să nu aibă părţi asemănătoare cu cele ale 406 Berlină a fost nevoie de investiţii speciale în design, în testare şi în industrializare.
  Din 1993, fazele dezvoltării coupe-ului au creat o relaţie apropiată şi deschisă între Pininfarina şi Peugeot, dealtfel, şi moralul echipei era ridicat: personalul din toate secţiile companiilor a fost implicat în dezvoltarea noului produs (design, teste, metode, calitate, logistică, marketing, contabilitate etc.).
  Pe perioada construcţiei şi a testării prototipurilor şi pe toată durata producţiei, au apărut numeroase probleme legate de complexitatea formelor maşinii, dar acestea au fost rezolvate, de cele mai multe ori, rezultatele depăşind aşteptările. Printre altele, să includem forma particulară a portierelor, fara rame superioare. O serie întreagă de inovaţii au fost puse în practică datorită unor elemente ca: forma în cădere a lunetei, capota deosebit de largă şi mecanismul de deschidere, barele de protecţie din policarbonat, care suportă deformarea, mişcarea specială a geamurilor care coboară automat atunci cănd portiera este deschisă şi care se blochează pentru protecţia pasagerilor, lămpile spate, sistemul de prindere al mecanismului de deschidere al portbagajului, suprafaţa complexă a părţii din spate şi farurile eliptice.
Siguranţei i-a fost acordată o foarte mare atenţie, structura caroseriei având o rezistenţă deosebită şi un grad bine calculat de rigiditate cu bare de protecţie în portiere în caz de impact lateral, plus elementele de siguranţă din interior: volan cu coloană de direcţie deformabilă, centuri de siguranţă pretensionate, airbag pentru şofer şi pasager, sistem de oprire a închiderii geamurilor în cazul întâlnirii unui obstacol şi un sistem avansat de legare a bagajelor.
  Confortul aero-acustic al maşinii este foarte ridicat mulţumită testelor îndelungate în tunelul de vânt de la Pininfarina Industries, gândit să reducă zgomotul la rularea cu viteză mare.
   În 1996 se lansează 406 Coupe cu o dotare de bază impresionantă (închidere centralizată cu telecomandă, oglinzi acţionate electric, ABS, două airbaguri faţă, geamuri electrice) şi cu posibilitatea de a alege între două cutii de viteză, una manuală şi una automată. Iniţial doar două motorizări erau disponibile: 2000 cmc 16 valve 132 cp şi V6 3000 cmc 195 cp. Cererea pentru 406 Coupe V6 a fost aşa de mare încât se aştepta şi 6 luni de la comandă până la livrare.
Până în 1999, 406 Coupe era cunoscut ca modelul D8, dupa restilizarea din 1999 numindu-se D9. Au fost aduse uşoare îmbunătăţiri motoarelor şi modificări ale bordului.
  În 2000, motorul V6 este revizuit şi începe să producă 210 cp. Se introduce şi un motor diesel HDi de 2200 cmc şi 136 cp.
  În 2001 motorul de 2 litri este înlocuit cu unul de 2,2 litri şi 157 cp.
  Începând cu luna mai 2003, 406 Coupe este disponibil într-o nouă versiune, care, deşi rămâne fidel proporţiilor originale, introduce un număr ridicat de elemente de design noi. Pininfarina a creat faţa şi spatele în aşa fel încât să dea maşinii o imagine plăcut-agresivă, întărită de priza de aer faţă mai mare şi mai joasă.
La amblele capete ale prizelor de aer au montat proiectoarele de ceaţă mici şi rotunde. Elementele decorative ale măştii au o finisare metalică mată, având logoul Pninfarina gravat cu negru.
  Instrumentele de bord au aceeaşi finisare, cu o bandă neagră de-a lungul bordului şi al aerisirii. Interiorul este acum mai elegant, începând cu consola centrală neagră şi terminând cu decupajele în piele de pe lateralele scaunelor.
  În 2004, după 102.890 exemlare, s-a încheiat primul capitol al poveştii cu Peugeot 406 Coupe. Povestea continuă însă, pentru că apariţia unui 406 Coupe în trafic încă mai atrage privirile.

 Voi continua povestea...si am sa punctez,totusi,doar cateva elemente mai de clasa din noutatile acestei companii cu o mare istorie...

 Peugeot 508 RXH - Diesel - electric hybrid

  Peugeot atacă Volvo XC70, Audi A6 Allroad şi Subaru Outback cu 508 RXH.

  
 La Peugeot chiar se întâmplă ceva interesnt şi frumos. Marca franceză parcă renaşte, dar într-un mod frumos. Am condus RCZ şi am descoperit un model sport extrem de apetisant. Anul acesta în primăvară am văzut 508 atât în versiunea berlină cât şi SW. O maşină agreabilă. Astăzi Peugeot ne-a prezentat 508 RXH. Făcând abstracţie de faptul că particula RXH ne trimite uşor cu gândul la un Lexus hibrid, descoperim un crossover extrem de elegant.


 Spre deosebire de potenţialii rivali, modelul francez aduce ceva nou, este un hibrid. Acest model vine cu un motor de 2.0 litri HDI care dezvoltă 163 CP, responsabil cu angrenarea roţilor faţă, dar există şi un motor electric de 37 CP care le pune în mişcare pe cele din spate. În total agregatul oferă 200 CP şi un cuplu de 450 Nm, dintre care 300 Nm pe puntea faţă proveniţi din energia termică şi 150 Nm pe spate, proveniţi din curentul electric. Practic vorbim despre un împrumut tehnologic de la modelul 3008 HYbrid4. 508 RXH se laudă cu o emisie de noxe de 109 g/km de CO2.


 Oferă posibilitatea rulării în mod complet electric, iar consumul mediu declarat de Peugeot este de 4,2 litri pentru 100 km. Din punct de vedere estetic modelul iese uşor în evidenţă datorită gărzii la sol mărite, a protecţiilor pentru caroserie, faptului că ecartamentul a fost uşor mărit. Totuşi ies în evidenţă grupurile de LED-uri din bara faţă care rămân aprinse atât ziua cât şi noapte. Apropo de poziţionarea acestor LED-uri, francezii au găsit o asemănare cu un leu care se pregăteşte să îşi muşte victima. Să vedem care vor fi victimile lui 508 RXH. Modelul va fi prezentat în premieră mondială la salonul auto de la Frankfurt din septembrie şi va putea fi cumpărat în primăvara anului următor.


 Peugeot 508

  Dupa cum am spus-o si in test-drive-ul facut de noi, Peugeot 508 este un model de clasa medie, spre mare, care se poate bate fara probleme cu Passat si Mondeo, dar care trebuie sa suplineasca si absenta lui 607 din gama.

  Care, din fericire pentru 508, nu este chiar atat de greu de suplinit.
Si totusi, francezii se pare ca si-au facut temele mai bine de data asta si au renuntat la a copia modelele nemtesti, desi...

  Dupa ce au prezentat conceptul Peugeot HX1, au aparut zvonuri ca acest model prefigureaza un nou model de clasa mare care va fi surprinzator din mai multe puncte de vedere.
In primul rand pentru ca va avea o caroserie de shooting brake, spre monovolum, si va fi ceva mai mare decat un Mercedes-Benz Clasa R...


Care are aproape 5 metri!

  Totul este speculativ acum, dar rapoartele care citeaza drept sursa colegii de la AutoBild, spun ca ar trebui sa ne asteptam la motorizari diesel cu puteri cuprinse intre 163 si 275 CP, deci intre 2000 si 3000 centimetri cubi, precum si propulsie hibrida care cupleaza un motor diesel de 204 CP cu un motor electric de 95 CP.

  Totul suna interesant, mai ales ca nu stim ce vanzari va inregistra un Peugeot al carui pret de vanzare va fi, se pare, de aproximativ 55000 Euro...
CONCEPT PEUGEOT SXCMUZEUL  PEUGEOT ARHIVANiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu