Cadillac


  Cadillac a fost infiintata din resturile brandului Henry Ford Company atunci cand Henry Ford a plecat, alaturi de o serie de parteneri si compania s-a dizolvat. Cu intentia de lichidare a firmei, William Murphy si Lemuel Bowen l-au numit pe inginerul Henry M. de la compania Leland of Leland & Faulconer Manufacturing Company sa evalueze instalatiile si echipamentele inainte sa le vanda. In schimb, Leland i-a convins sa-si continue activitatea in construirea de automobile folosind motorul cu un cilindru proiectat de insusi Leland. Plecarea lui Henry Ford din cadrul companiei impunea un nou nume, iar pe data de 22 august 1902 aceasta s-a reformat sub numele de Cadillac Automobile Company. In anul 1905 compania Leland & Faulconer Manufacturing si Cadillac Automobile Company au fuzionat in speranta obtinerii unui profit considerabil si un renume peste hotare.

HENRY M.LELAND  1843 - 1932

 Inca din primii ani Cadillac a tintit spre motoare precise si finisaje stilizate si luxoase, drept urmare in anii imediat urmatori fiind apreciata de critici si plasata in topul celor mai bine facute masini. Utilizarea pieselor interschimbabile a fost inovatia anului 1908 avand astfel un pas in fata companiilor concurente. Cadillac a fost primul producator de masini de serie ce a incorporat un sistem electric pentru pornire, ardere si iluminare.  In anul 1915 acestia au introdus un motor V8 ce producea 70CP la o rotatie de 2400rpm, permitandu-i autoturismului sa atinga viteza de 65 de mile pe ora. La acele timpuri, viteza de 65 de mile pe ora era mult peste medie iar drumurile nu erau construite pentru una atat de mare. In anul 1930 Cadillac pune in aplicare pentru prima data planurile sale in realizarea unui motor V16 de 452 de centimetri cubi dezvoltand o putere de 165 de capi putere, fiind unul dintre cele mai puternice si silentioase motoare din Statele Unite. Mai tarziu, motorul V8 a stabilit standardul pentru intreaga industrie auto americana.





 Cadillac a fost achizitionat de catre General Motors in anul 1909. Cadillac a devenit divizia de prestigiu, dedicata productiei de vehicule de lux din cadrul companiei General Motors. Platforma de care dispunea modelele Cadillac a fost utilizata de GM pentru a construi ambulante, dricuri, dar si extremele acestor modele precum limuzinele. Cu toate acestea, in fabricile celor de la Cadillac…
 In 1932, dupa recordul vanzarilor slabe stabilit de cei de la Cadillac si taxei de discriminare impotriva clientilor de culoare neagra, Alfred Sloan a creat o comisie pentru a lua in calcul incetarea activitatii. In cadrul unei intalniri, presedintele companiei Cadillac, Nicholas Dreystadt, a auzit o intamplare potrivit careia Joe Louis nu a putut intra in sediul unor distribuitor de…

 In perioada interbelica, Cadillac era o marca de automobile lux, puternice si produse in masa pentru o clasa de beneficiari mai selecti. Dupa al II Razboi Mondial, impune un stil special care asociaza compania cu automobilul clasic american al anilor (1940 - 1950).
 In mijlocul anilor 1980, perioada in care exportul spre Europa si Japonia era in continua crestere, Cadillac revine asupra imaginii marcii si lanseaza Cadillac Allante, un convertible dupa designe-ul Pininfarina of Italy. Liniile aplicate Allante-i a influentat ulterior modelul Seville, unul de incredere a companiei.
 O incarnare de succes a stilului Cadillac - Art & Science (A&S) a fost aplicat in 1999 modelului Evoq prezentat la Detroit Auto Show.
In baza aceluiasi stil filosofic apare sedanul DeVille si Escalade in 2002 cu o completare sportiva.
 In 2003, Cadillac CTS devine o adevarata revolutie, in mare parte schimbarilor in stilul Matrix. Urmatoarele succese sunt aduse de Cadillac SRX si Evoq-inspired Cadillac XLR roadster.

 In ciuda recordurilor la vanzari obtinute in anul 1973 si la sfarsitul anilor `70, Cadillac a suferit o stagnare ce s-a stabilit in industria masinilor din America in perioada anilor`80 condusa in mare parte de un esec de a raspunde eficient noilor mandate date de guvern cu privire la securitate, emisiile de noxe si consumul de carburant. 



Vehicule hibrid si electrice

 O varianta hibrid electrica a modelului Escalade este diponibia in prezent. Gigantul fotbalist Eli Manning din New York a fost rasplatit pentru eforturile depuse in activitatea desfasurata in Super Bowl XLII fiind primul care a putut conduce modelul hibrid Cadillac Escalade.

Modele curente

-Cadillac XLR-V (fabricat din 2005 pana in prezent)
-Cadillac STS-V (2005-pana in prezent)
-Cadillac CTS-V (2004-pana in prezent)
-Cadillac BLS (produs din anul 2004 pana in prezent comercializate in  Europa, Orientul Mijlociu, Asia, Mexic si Africa de Sud)
- Cadillac CTS (2003-pana in prezent)
- Cadillac DTS (2006-pana in prezent)
- Cadillac Escalade (1999-pana in prezent)
- Cadillac Escalade ESV…

Cadillac XLR



Cadillac 16



Cadillac DTS



Cadillac Converj


Cadillac Urban



Cadillac Cien



Cadillac SRX



Cadillac ATS



Cadillac XTS - 2013



Cadillac Thorium - CONCEPT



Cadillac Ciel


  GM a dezvaluit noul Cadillac Ciel Concept la editia din acest an Pebble Beach Conceours d'Elegance.


  Numele Ciel inseamna in franceza'' Cer ''si face referire la faptul ca acest model este o decapotabila cu 5 locuri ce are un ampatament de 3,175 mm si care masoare 5,175 mm in lungime, 1,968 mm in latime si 1,270 mm in inaltime.

 Noul Cadillac Ciel Concept dispune de un tren de rulare all-wheel-drive cu un motor V6 de 3.6 litri pozitionat longitudinal pe fata ce produce 425 cai putere (317 kw) si un cuplu de 583 Nm si care vine conectat la o transmisie hibrida. La viteze mici, noul Ciel poate rula in mod pur electric.

 Noul Ciel Concept de la Cadillac vine echipat cu un set de jante de 22 inch din aluminiu si, conform celor de la GM, suspensia acestuia dispune de amortizoare de tip monotub si de stabilizatoare atat pe fata cat si pe spate.

 Sistemul de franare al noului Cadillac Ciel dispune de discuri venitilate si etrieri cu 6 pistoane pe fata si 4 pistoane pe spate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu